Naujienos

SVĖDASUOSE NUŠURMULIAVO „SVĖDASYNĖ“

Svedasu logoZUM horizontalus sp sf

Vasaros vidurys – tai Svėdasų miestelio šventės laikas. Prieš septynerius metus asociacijos „Svėdasų bendruomenė“ pradėtas organizuoti orientacinis žaidimas „Atrask ir pažink Svėdasus“ išaugo ir išsiplėtė į miestelio šventę „Svėdasynė“. Ji kasmet sutraukia daug vietinių ir svetur gyvenančių svėdasiškių, miestelio svečių.

Video

Nuotraukų albumas

Šiais metais šventę finansavo Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, renginio bičiuliais buvo Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešosios bibliotekos Svėdasų biblioteka, Anykščių kultūros centro Svėdasų skyrius, Anykščių r. Svėdasų Juozo Tumo-Vaižganto gimnazija,  šventę rėmė UAB „Alauša“, UAB „Cesta“, kavinė „Pas Gedą“, kirpykla „Pas Jurgitą“, Loreta Grigaliūnienė, Jūratė Krivickienė, Helge Fjellbirkeland, Vytautas Sabalys, Algimantas Puolis ir kiti rėmėjai, kurie nepanoro būti įvardinti, nes nusprendė, kad gerus darbaus nori daryti tyliai.

2020 metus  Lietuvos Respublikos Seimas paskelbė Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metais. Prieš karą Svėdasų mietelyje gyveno didelė žydų bendruomenė, kuri savo veikla prisidėjo, kad miestelis augtų ir klestėtų. Būtent žydams atminti šias metais buvo paskirtas orientacinis žaidimas. Užduotys buvo sukurtos taip, kad dalyviai galėtų aplankyti su žydų istorija susijusias miestelio vietas, pasivaržyti žiniomis apie šios tautos istoriją, gyvenimo būdą ir veiklą Svėdasuose, net paragauti nacionalinio užkandžio.

estafetes3

IMG 9535 500x375

 

IMG 9543 500x375

IMG 20200712 123657 500x375

Kol komandos varžėsi trasoje, šventės dalyviai laiką leido linksmindamiesi. „Senjorų klubas“ rengė šaškių turnyrą, kasų pynimo, kaklaraiščių rišimo, bulvių skutimo, saldainių rinkimo varžytuves ir visus apdalijo vertingais prizais. „Mažylių pievoje“ jauniausieji šventės dalyviai, prižiūrimi tėvelių, šturmavo batuto pilį, į orą leido milžiniškus muilo burbulus, animatorių buvo papuošti linksmais veidukais ir mėgavosi cukraus vatos debesimis. „Vaikų kampelyje“ buvo organizuotos linksmos estafetės, veikė lauko žaidimų aikštelės. Svėdasų krašto amatininkų mugėje vietos darbštuoliai prekiavo krepšiais, medžio drožiniais, veltais gaminiais, mezginiais, medumi ir visokiais kitais namų ūkyje naudingais daiktais ir produktais.

 

IMG 9496 500x375

MUGE

IMG 9506 500x375

IMG 9516 500x375

IMG 9523 500x375

 

Šventės dalyviams pietus gamino kaimynas, iš Debeikių atvykęs šauniausias virėjas iš visų šauniausiųjų. „Svėdasynėje“ grojo ir dainavo AKC Svėdasų skyriaus ansamblis, svėdasiškė Aušrinė Neniškytė, iš kito kaimyninio miestelio – Užpalių atvykusi jaunimo grupė „Dark light“ ir šventės viešnia Asta Pilypaitė.

Asta

koncertas1

koncertas2

ausrine

 

Nuo ryto iki pavakario ūžė miestelis, pripildytas juoko, džiaugsmo emocijų, malonių kvapų, muzikos garsų, mielų pokalbių, jaukaus buvimo kartu. Kaip taikliai pastebėjo renginio viešnia Asta Pilypaitė, svėdasiškiai šventė Gyvenimą!

 

nugaletojai

Nuoširdžiausiai ačiū visiems, prisidėjusiems prie šios Gyvenimo šventės kūrimo, organizavimo ir įgyvendinimo. Kartu mes esame jėga!

Asociacijos „Svėdasų bendruomenė“ tarybos narė

Virginija Valikonytė

© 2014 Svedasai.lt